Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

0

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού είναι να προσφέρει στην οικογένεια του και κυρίως στο παιδί που έφερε στον κόσμο, πως αυτός είναι ο προστάτης και υπερασπιστής της οικογένειας και πως θα κάνει τα πάντα, ώστε η οικογένεια του να είναι μαζί και ευτυχισμένη.

Ο πατέρας είναι αυτός που θεμελιώνει στο παιδί την έννοια της ασφάλειας και της προστασίας, ενώ πρόσφατες μελέτες της ψυχολογίας δείχνουν που η σχέση που έχει ένα παιδί με τον πατέρα του επηρεάζει αρνητικά ή θετικά την εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Το 50% των χωρισμένων μπαμπάδων χάνει κάθε επαφή με το παιδί του, ή απλά το βλέπει όποτε του ορίζει το δικαστήριο, περνώντας την ιδέα στο παιδί πως αυτό δεν αξίζει να εισπράττει τη φροντίδα και την έννοια του πατέρα. Πρόκειται για μια άποψη άκρως τραυματική για το παιδί και όταν το παιδί είναι αγόρι, τότε η κατάσταση αυτή επηρεάζει την ψυχική του υγεία σε μεγάλο βαθμό.

Αρχικά τα βρέφη έχουν ως πρώτη επαφή τους τη μητέρα τους, οι οποία τα φροντίζει. Αυτό δε σημαίνει πως το βρέφος δεν αντιλαμβάνεται τίποτα άλλο πέρα από τη μητέρα του. Από τη σχέση που έχει ο πατέρας και η μάνα, αποτυπώνονται στο μυαλό του παιδιού γεγονότα, μυστηριώδη και σιωπηλά, τα οποία εμφανίζονται κατά το τέλος του δεύτερου μήνα.

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και ο ρόλος της μητέρας είναι άκρως σημαντική διότι εάν το παιδί στερηθεί τη στοργή από τη μητέρα του ή από τον πατέρα του, αργεί να χαμογελάσει…

Η μητέρα κατά τους πρώτους μήνες συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Το βρέφος μέσα από τη μητέρα του αναζητά την αγάπη, που τόσο πολύ θεωρεί απαραίτητη.
Αυτή τη χρονική περίοδο η αγάπη εισβάλει στα συναισθήματα του παιδιού και γίνεται βαθιά και αιώνια για το πρόσωπο της μητέρας. Ο πατέρας θα πρέπει εδώ να αποδεχτεί την σχέση αυτή και να σταθεί στο πλευρό της γυναίκα τους, ανεξαρτητοποιώντας σιγά –σιγά το βρέφος από τη μητέρα του, ως προς την αποφυγή ψυχολογικών προβλημάτων τα οποία θα επηρεάσουν το βρέφος ακόμα και όταν γίνει ενήλικας.

Οτιδήποτε καλό ή κακό τύχη στο παιδί αυτή την τρυφερή ηλικία θα το κυνηγάει για μια ζωή.

Η πατρότητα για το παιδί είναι το ίδιο σημαντική όπως η μητρότητα και μάλιστα απολαμβάνει δεόντως τη φροντίδα του πατέρα.

Ο πατέρας ο οποίος συμπεριφέρεται στο παιδί του με στοργή, κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της ευτυχίας για το παιδί. Όταν ο πατέρας απουσιάζει το πρότυπο του μένει κενό.

Share.

Leave A Reply