Πότε θα πρέπει να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μου;

0

Πότε θα πρέπει να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μου;

Μόλις κάνατε ένα τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό; Το πρώτο πράγμα που κάνετε ήταν να ενημερώσετε τον άντρα σας, ο οποίος θα πετάξει από τη χαρά του. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Πότε θα πρέπει να ενημερώσετε την οικογένεια σας, τους φίλους σας και προπαντός το αφεντικό σας, για την εγκυμοσύνη σας;

Πότε θα πρέπει να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μου;

Αρχικά, πολλοί είναι αυτοί που από τη μεγάλη τους χαρά σπεύδουν αμέσως στο τηλέφωνο και τηλεφωνούν σε συγγενείς και φίλους, ευημερώντας τους πάντες για τα ευχάριστα νέα. Η έγκυος όμως θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της το ότι καλό είναι να περάσει το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν πριν τον τρίτο μήνα της κύησης και για αυτό καλό θα ήταν να ενημερώνετε τους πάντες, αφού πρώτα γνωρίζετε και εσείς την πορεία της εγκυμοσύνης.

Πότε θα πρέπει να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μου στον εργοδότη μου;

Πολλές εργαζόμενες γυναίκες όταν μένουν έγκυος φοβούνται την αντίδραση του εργοδότη τους και θεωρούν πως ίσως μείνουν άνεργες. Σκεφτείτε όμως πως δεν υπάρχει καν νόμος ο οποίος να σας υποχρεώνει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας πως περιμένετε παιδί. Όμως εσείς θα πρέπει να το πείτε, για να λάβετε όλα αυτά τα προνόμια που δίνονται στις εγκυμονούσες.
Καλό είναι να ενημερώσετε τον εργοδότη σας λίγες ημέρες πριν κλίσετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ετοιμάστε μια συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής. Γράψτε την ημερομηνία τοκετού και τις ημερομηνίες άδειας μητρότητας και επισυνάψτε μια βεβαίωση εγκυμοσύνης από τον γυναικολόγο.

Προστασία της εγκύου κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Από τη στιγμή που ο εργοδότη ενημερωθεί για την κατάσταση σας, εσύ θα έχεις μια σειρά από προνόμια τα οποία θα πρέπει να τηρήσει.

• Μπορείς να αποχωρίσεις από την εργασία σου για να πηγαίνεις για τις ιατρικές σου εξετάσεις, χωρίς περικοπή αποδοχών.

• Προβλέπεται προσαρμογή του ωραρίου εργασίας, όπως μείωση των ορών εργασίας και παύσεις για τον θηλασμό του βρέφους μέχρι αυτό να γίνει ενός έτους.

• Όταν επιστρέψεις στην εταιρεία θα πρωί να τοποθετηθείς στην ίδια ακριβώς θέση με αυτή που είχες πριν.

Εάν οι παραπάνω κανόνες δεν τηρούνται από τον εργοδότη σου, θα πρέπει να απευθυνθείς στον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διεκδικήσεις αυτά που δικαιούσαι.

Share.

Leave A Reply