Η Ορεινή Ναυπακτία με την άγρια ομορφιά της

0

Ορεινή Ναυπακτία

Βόρεια της Ναυπάκτου και ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και τη Φωκίδα, βρίσκονται τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες καθώς κρατιέται μακριά από τον μαζικό τουρισμό και προσφέρει δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, mountain bike ή ακόμα και ράφτινγκ στον Εύηνο. Το τοπίο συνθέτουν δάση από βελανιδιές, έλατα, καρυδιές, καστανιές, υπεραινώβια πλατάνια τρεχούμενα νερά και μονοπάτια σε ρεματιές. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε τα μέρη αυτά, μην επιλέξτε τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι δρόμοι παγώνουν και μπορεί να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνοι. Επίσης, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλοί μικροί παραδοσιακοί ξενώνες και λίγα πολυτελή ξενοδοχεία, για τη διαμονή σας. Θα απολαύσετε τοπική κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

Η Ορεινή Ναυπακτία και τα χωριά της

Η Ορεινή Ναυπακτία και τα χωριά της

Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα
Η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα, είναι χωριά με πυκνή βλάστηση, έλατα πεύκα και τρεχούμενα, κρυστάλλινα νερά. Διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα και η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα, και το φαράγγι του Κάκαβου που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο περιοχές και προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές, είναι αυτά που τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Αμπελακιώτισσα
Από την Άνω Χώρα και 13χλμ. βορειοδυτικά της, βρίσκεται η Αμπελακιώτισσα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Ορεινής Nαυπακτίας με πετρόχτιστα σπίτια. Aπέναντί της υψώνονται οι ορεινοί όγκοι της Tσεκούρας και της Παναγιάς. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν «Kοζίτσα», ενώ το νέο της όνομα το οφείλει στη Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και σε ένα εικόνισμά, το οποίο σύμφωνα με την τοπική παράδοση, βρέθηκε εκεί το 1455 εκεί από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.

Ελατού- Τερψιθέα-Λιμνίτσα
Νοτιότερα από την Άνω Χώρα βρίσκονται η Ελατού και η Τερψιθεά. Η Ελατού είναι χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, ενώ η Τερψιθέα, είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, προσφέροντας εκπληκτική θέαστους επισκέπτες της.
Ακόμη πιο νότια, βρίσκεται η Λιμνίτσα (ή Λιμνίστα για κάποιους). Αποτελεί πέρασμα προς την Ορεινή Ναυπακτία και προσφέρει, επίσης, πολύ όμορφη θέα..

Πλάτανος
Ο Πλάτανος, είναι ένα χωριό χτισμένο σε πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, κάτω από ένα ελατόδασος το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα. Εκεί θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου με τα εντυπωσιακά κωδωνοστάσια.

Share.

Leave A Reply