Οι καλύτερες παλιές ελληνικές ταινίες

0

Οι καλύτερες παλιές ελληνικές ταινίεςΓια την συμπλήρωση της λίστας με τις καλύτερες παλιές ελληνικές ταινίες το μόνο σίγουρο είναι πως μια ανάρτηση δεν είναι αρκετή. Έχουμε προσπαθήσει να συλλέξουμε κάποιες από τις καλύτερες ταινίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιλογή αυτή είναι απόλυτη.

Όλοι γνωρίζουμε πως η αξιολόγηση μιας ταινίας είναι κάτι υποκειμενικό και εξαρτάται από τον καθένα μας, όμως υπάρχουν και κάποιας γενικές προδιαγραφές και αξιολογήσεις που μπορούν να ξεχωρίσουν μια ταινία από τις υπόλοιπες.

ΣΤΕΛΛΑ (1955)

ΣΤΕΛΛΑ Μιχάλη Κακογιάννη

Είναι μια δραματική ταινία βασισμένη στο δράμα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια». Η ταινία αυτή έχει πάρει το βραβείο “καλλίτερης ξένης ταινίας” για το έτος 1956.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας (Στέλλα) είναι μια όμορφη τραγουδίστρια και είναι ιδιαίτερα αγαπητη στην γειτονιά της. Εργάζεται σε ένα μεγάλο νυχτερινό κέντρο και έχει δεσμό με έναν πλούσιο επαγγελματία τον Αλέκο. Η Στέλλα είναι ένα ατίθασο κορίτσι που δεν της αρέσει η δέσμευση και δεν μπορεί να μένει σε μια σχέση που νιώθει ότι φθείρεται.

Έτσι παράλληλα γνωρίζει και ερωτεύεται έναν γοητευτικό ποδοσφαιριστή τον Μίλτο που κάνει ότι μπορεί για να την κατάκτηση. Ο Αλέκος που ακόμα την κυνηγάει και της ζητάει να γυρίσει πίσω, σκοτώνεται σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στην συνέχεια ο Μίλτος της κάνει πρόταση γάμου την οποία η Στέλλα αρνείται στην αρχή αλλά μετά από πολλές ασφυκτικές πιέσεις δέχεται με μεγάλο δισταγμό. Όμως τον εγκαταλείπει πριν την τελετή του γάμου και έτσι έρχεται το μεγάλο δραματικό finale της ταινίας.

Ο ΔΡΑΚΟΣ (1956)

Ο ΔΡΑΚΟΣ Νίκου Κουνδούρου

Ο Δράκος είναι μια ταινία του Νίκου Κουνδούρου η οποία γυρίστηκε το 1956 και θεωρείτε από πολλούς ως η πρώτη ταινία για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας απλός τραπεζικός υπάλληλος που η ζωή του είναι πολύ απλή και γεμάτη μοναξιά. Χαμένος μέσα στα προβλήματα του ξαφνικά ανακαλύπτει πως μοιάζει πολύ με έναν μεγάλο κακοποιό που τον αποκαλούσαν “Ο Δράκος”.

Λόγο της μεγάλης ομοιότητας η αστυνομία αρχίζει να τον καταδιώκει και άλλοι κακοποιοί της νύχτας τον αντιμετωπίζουν όπως τον πραγματικό δράκο δείχνοντας σεβασμό και ταπεινότητα μπροστά του.

Ο πρωταγωνιστής που ποτέ δεν είχε νιώσει τόσο σημαντικός, αρχίζει να ταυτίζεται με τον Δράκο βάζοντας τον εαυτό του σε καινούργιες περιπέτειες που θα του αλλάξουν για πάντα την ζωή.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (1961)

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Σε αυτήν την ταινία ο Αλέκος Αλεξανδράκης αποφασίζει να αναδείξει κάποιες διαφορετικές πλευρές της Αθήνας που σε τίποτα δεν θυμίζουν την ωραιοποιημένη εικόνας της. Μας παρουσιάζει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα σε μια φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας όπου τίποτα δεν ήταν εύκολο και οι άνθρωποι έπρεπε να παλέψουν για την επιβίωση τους.

Ο Ρίκος που μόλις αποφυλακίζετε προσπαθεί με όσα χρήματα συγκεντρώνει να σκαρφιστεί μια καινούργια δουλειά που θα τους βγάλει από τα δίχτυα της φτώχεια και της μιζέριας. Σύντομα όταν ένας από τους συνεργάτες του αυτοκτονεί αυτός, η αγαπημένη του, και ο αδερφός του θα συνειδητοποιήσουν πως η τύχη δεν είναι μαζί τους και θα συμβιβαστούν με την σκληρή πραγματικότητα.

Share.

Leave A Reply