Μητρικός θηλασμός – Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

0

μητρικός θηλασμός
Μόλις φέρεται το αγγελούδι σας στον κόσμο και ψάχνετε για το τι είναι ο μητρικός θηλασμός, τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία αυτού και τι προσφέρει σε εσάς και το παιδί σας; Το πρώτο πράγμα που αρκεί να γνωρίζετε είναι πως το παιδί σας θέλει μια αγκαλιά και το… μητρικό γάλα. Ωστόσο, εσείς, θα επιλέξετε εάν θηλάσετε το μικρό σας, ή θα του δώσετε γάλα από το φαρμακείο. Το γάλα που παρασκευάζεται από τις εταιρίες, ναι μεν είναι καλό για το βρέφος, αλλά σαν το μητρικό γάλα… δεν υπάρχει.
Παρόλο που όλες οι γυναίκες γνωρίζουν το πόσο καλό κάνει στην υγεία του παιδιού ο μητρικός θηλασμός, εντούτοις οι μισές επιλέγουν να θηλάσουν το παιδί τους έως και 6μηνων μετά την γέννηση του.

Μητρικός θηλασμός – Πλεονεκτήματα

• Αντισώματα περνούν από τη μητέρα στο βρέφος, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από τις λοιμώξεις.
• Τα ενζυμα που περιέχει το μητρικό γάλα κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
• Είναι πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν θα πρέπει να ξυπνήσεις αργά το βράδυ, να πας στην κουζίνα και να το ετοιμάσεις.
• Εμφανίζει λιγότερες πιθανότητες εκδήλωση αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό.
• Η λακταλβουμίνη η οποία υπάρχει στο μητρικό γάλα, εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
• Τα παιδιά τα οποία «μεγάλωσαν» με μητρικό γάλα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Μητρικός θηλασμός – Μειονεκτήματα

• Παθήσεις που τυχόν έχει η μητέρα όπως AIDS ή ηπατίτιδα, μπορούν να περάσουν στο βρέφος.
• Σε περίπτωση που η μητέρα κάνει χρήση φαρμάκων, οι ουσίες μπορούν να περάσουν μέσω του γάλακτος, στον οργανισμό του παιδιού.
Πέρα από τα πολλά θετικά που επιφέρει στην υγεία του παιδιού ο θηλασμός, η μητέρα έρχεται με αυτόν τον τρόπο ακόμα πιο κοντά με το παιδί της. Η επαφή του βρέφους με το σώμα της μητέρας του, του προσφέρει ηρεμία και ζεστασιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το βρέφος ήταν για 9 μήνες στην κοιλιά της μητέρας του, αντιλαμβανόταν τα συναισθήματα της, τα άγχη της και τη χαρά της. Το σώμα της μητέρα για το βρέφος θεωρείτο ένα ασφαλής καταφύγιο . Η στιγμή του θηλασμού από την άλλη μεριά είναι ιερή στιγμή για την μητέρα, η οποία αντιλαμβάνεται τη δύναμη του μεγαλείου.

Σε ποιες περιπτώσεις ο θηλασμός είναι δύσκολος μέχρι και αδύνατος;
Σε περίπτωση που το βρέφος έχει γεννηθεί πρόωρο, ίσως να μην έχει ακόμα αναπτύξει τις θηλαστικές κινήσεις, οπότε ο θηλασμός είναι αρκετά δύσκολος. Επίσης, οι μητέρες που περνούν φάρμακα για τον καρκίνο δεν κάνει να θηλάσουν, το ίδιο και όσες πάσχουν από AIDS ή ηπατίτιδα.

Μητρικός θηλασμός – Ποια τα οφέλη της μητέρας;

Ο θηλασμός πέρα από την επαφή που προσφέρει με το παιδί, περεχεί και μια σειρά από οφέλη στη μητέρα. Αυτά είναι πως ο θηλασμός αναστέλλει την ωορρηξία, δεν επηρεάζεται το μέγεθος του στήθους, ενώ η λεχώνα όσο θηλάζει το παιδί της χάνει όλα τα κιλά που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχω άραγε αρκετό γάλα;

Μια εύλογη ερώτηση που κάνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες στον γιατρό τους. Εάν το βρέφος κοιμάται ήσυχο μετά από κάθε γεύμα και δεν ξυπνά, τότε να είστε σίγουρες πως έχετε αρκετό γάλα. Εάν όμως κλαίει μετά από τον θηλασμό, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρο.

Μητρικός θηλασμός – Καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

Όσο περισσότερο θηλάζεται το παιδί σας, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται.
Το άγχος και η μεγάλη στενοχώρια μειώνουν την ποσότητα του γάλατος.
Θα πρέπει να τρέφεστε κανονικά.
Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την ποσότητα του γάλατος που παράγεται.

Share.

Leave A Reply