Η κοσμοπολίτικη Τζια ή Κέα

0

Η κοσμοπολίτικη Τζια ή Κέα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, βρίσκεται η Τζια ή Κέα. Από το λιμάνι του Λαυρίου, το ταξίδι σας θα διαρκέσει μόλις μία ώρα. Όποτε, λοιπόν, αποφασίσετε να αποδράσετε από την Αθήνα και, φυσικά, όποτε το επιτρέψουν τα μποφόρ, η Τζια είναι μία πολύ καλή επιλογή, από την άνοιξη και μετά.

Το σημερινό της όνομα το οφείλει στον Κέω από τη Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί. Στη βιβλιογραφία το νησί αναφέρεται και ως Υδρούσα, Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας της τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζια.

Αν και η Τζια ή Κέα είναι ένα μικρό νησί, λόγω της πλούσιας ιστορίας του έχει πολλά αξιοθέατα να δείτε.

 Τζια ή Κέα είναι ένα μικρό νησί,

Στην Ιουλίδα, πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά, θα απολαύσετε τη βόλτα σας στα δρομάκια, θα δείτε τα αρχοντικά σπίτια και τις βρύσες, το ενετικό κάστρο στο βόρειο τμήμα του οικισμού και, φυσικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το μουσείο, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων, φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας.
Κατά την περιήγησή σας στην χώρα θα θαυμάσετε, επίσης, το Δημαρχείο, σχεδιασμένο από τον Έρνεστ Τσίλερ, ενώ σε κάποια σοκάκια θα δείτε ακόμα και έργα του Αλέκου Φασιανού.

Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας θα δείτε το φύλακα – έμβλημα του νησιού, τον περίφημο Λέοντα. Πρόκειται για ένα λιοντάρι σκαλισμένο σε βράχο, το οποίο χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους.

Σε μικρή απόσταση από τον Σκλαβονικόλα θα ανακαλύψετε τμήμα του πύργου της Πανάχρας, της ελληνιστικής εποχής, ενώ ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου, είναι ο πύργος της Αγίας Μαρίνας που αξίζει να δείτε.

Αν θελήσετε να ρίξετε τις βουτιές σας, οι παραλίες Κούνδουρος (παραλία με βότσαλο), Πήσσες (ένα κομμάτι της είναι οργανωμένο), Σπαθί (απομονωμένη και προσβάσιμη από χωματόδρομο) είναι με ήρεμα νερά και τις προτιμούν όσοι έχουν σκάφος.

Στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου. Ο «Βρετανικός», υπερωκεάνιο το οποίο μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, βυθίστηκε από νάρκη το 1916. Το ναυάγιο εξερευνήθηκε από τον Ζακ Υβ Κουστώ το 1975 και βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων. Θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο.

Φύλακας και έμβλημα του νησιού: ο «Λιόντας» στην Ιουλίδα. Θαυμάστε το λαξευμένο άγαλμα που συνδέεται με τους μύθους του νησιού και χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής της Τζιας, είναι ο βασιλιάς της.

Share.

Leave A Reply