Κατάθλιψη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

0

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη, μια αρρώστια της ψυχής που έχει εξελιχτεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τρόπος ζωής, η θλίψη, η φτώχεια και η ανέχεια έχουν ως αποτέλεσμα τον αρνητισμό ο οποίος συνεπάγεται με την μάστιγα του αιώνα.

Δεν υπάρχει έστω ένα άτομο το οποίο να μην έχει περάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κατάθλιψη. Μπορεί να μην λαμβάνει πολλές φορές την βαριά μορφή, ωστόσο ο ασθενής νιώθει ψυχολογικά ευάλωτος γεμάτος θλίψη…

Τι είναι όμως η κατάθλιψη; Είναι κάθε είδους ψυχολογική αλλαγή που έχει να κάνει με το εξής: ενώ πριν ένα μήνα ήμουν ψυχολογικά καλύτερα, πλέων νιώθω φόβο, έντονη θλίψη. Αυτό φέρνει αλλαγή στη διάθεση. Ο άνθρωπος αυτός παλεύει με τα συναισθήματα του. Μπορεί κάτι έστω για λίγο να τον κάνει να ξεχαστεί και να γελάσει, ή να μπει σε μια παρέα, αλλά μέσα του υποφέρει και ο ίδιος νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά και τρέχει σε ψυχολόγους ή ακόμα και ψυχίατρους όταν τα συμπτώματα δεν φύγουν από μόνα τους.

Έρχονται οι αλλαγές στην καθημερινότητα. Δεν υπάρχει πλέων διάθεση για παρέα, να κάνετε κάτι που πριν σας ευχαριστούσε, τίποτα ποια δεν σας γεμίζει. Οι αλλαγές στον τρόπο σκέψεις με τα τόσα αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα και να μην έχει γίνει τίποτα κακό, οι σκέψεις αυτές φανερώνουν τον φόβο πως κάτι κακό θα συμβεί. Φυσικά τις περισσότερες φορές οι φοβίες αυτές δεν βγαίνουν αληθινές. Οι καταθλιπτικοί ε χουν την τάση να είναι πάντα αρνητικοί.

Αλλαγές στον ύπνο. Κάποιος μπορεί να μην μπορεί να κοιμηθεί ή να ξυπνά πάρα πολύ πρωί. Να χάνει κιλά ή να παίρνει κιλά. Όλα αυτά είναι σημάδια αυτής της νόσου. Φυσικά όμως υπάρχουν και πολλά αλλά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, άγχος, ταχυκαρδία και αρρυθμίες, έντονη εφίδρωση, ζαλάδες και ιλίγγους, πόνους στο σώμα, και πολλά άλλα. Η έλλειψη σεροτονίνης εμφανίζει κατάθλιψη και η θεραπεία της από ψυχίατρους είναι η λήψη χαπιών που περιέχουν ως συστατικό την ορμόνη αυτή.

Μπορούν να παιδικά τραύματα να οδηγήσουν σε μετέπειτα κατάθλιψη;

Τα παιδικά τραύματα και το πόσο δύσκολα πράγματα έχει ζήσει ή αντιμετωπίσει ένα μικρό παιδί καθορίζουν την μετέπειτα ψυχολογία του. Εάν κάποιος κουβαλά τραύματα του παρελθόντος και φοβίες, σαν ενήλικας υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει την νόσο αυτή.

Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους και ψυχίατρους γιατί θεωρούν πως δεν μπορούν να την πολεμήσουν από μόνοι τους ή βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που θέλουν να σωθούν. Μην ξεχνάμε πως η νόσος αυτή φέρνει τάσεις αυτοκτονίας. Το να το παλεύει κάποιος μήνες από μόνος του χωρίς αποτέλεσμα είναι απλά μάταιο. Ο Ψυχολόγος μέσα από συνεδρίες θα βρει τα τραύματα και θα προσπαθήσει να διορθώσει την πονεμένη ψυχή.

Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν δηλώσει πως κατάφεραν και την νίκησαν μόνη τους, αλλάζοντας τρόπο σκέψης, αλλάζοντας τακτική, ξεκινώντας από την αρχή. Η γυμναστική, τα χόμπι οι σχέσεις και η καλή παρέα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της. Το άτομο πρέπει να βρει κάτι καλό ώστε να απασχολεί τον μυαλό του και όχι να κάθετε να κλαίει και να χαλάει την ζωή του.

Τα χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα και πολλοί έχουν ζήσει δύσκολες στιγμές. Δεν πρέπει να υπάρχει φοβία για το μέλλον. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κερδίσει τη ζωή. Όλοι πρέπει να θυμούνται πως τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα…

Share.

Leave A Reply