Γονική επιθετικότητα -Τι είναι το αυγό του φιδιού;

0

Γονική επιθετικότητα
Κατά τα πλείστον οι γονείς που μπήκαν στην διαδικασία να κακοποιήσουν τα ίδια τους τα παιδιά, λάμβαναν και αυτοί την ίδια κατάσταση από τους γονείς τους.
Η αγάπη μπορεί να διαιρεθεί και αυτό όταν συμβεί μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την επιθετικότητα, μια κατάσταση η οποία υπήρχε από την αρχαιότητα. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της, Ο Τάνταλος σκοτώνει τον γιο του Πέλοπα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά όταν μεγαλώνουν σε μια υγιή οικογένεια να γίνονται ήρεμα, κοινωνικά, χαρούμενα, ενώ αυτά που έχουν βιώσει τις δύσκολες καταστάσεις της γονικής επιθετικότητας να πράττουν τα ίδια στα δικά τους παιδιά;
Η απάντηση είναι πως κάθε διαταραγμένη προσωπικότητα όχι μόνο βλάπτει το παρών αλλά υπονομεύει και το μέλλον. Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία πως με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.
Η άμεση γονική επιθετικότητα καταστρέφει τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Τα τραύματα όμως που έχουν βιώσει τα κάνει να επιλέγουν μια διορθωτική στάση στην υπόλοιπη ζωή τους. Έτσι βλέπουμε τα άτομα αυτά να υπερπροστατεύουν τα δικά τους παιδιά , να τα αγαπούν και να τα νοιάζονται. Να τους δίνουν δηλαδή όλα όσα αυτοί δεν έλαβαν. Είναι σαν να διορθώνουν με τον τρόπο αυτό τις δίκες τους πληγές. Επιλέγουν δηλαδή να μην μεταδώσουν το κακό που τους δόθηκε στο παρελθόν.

Όταν όμως τα βιώματα που έχουν ζήσει είναι πολύ βασανιστικά, τότε τα επαναλαμβάνουν στην δική τους οικογένεια. Η έμμεση, κρυφή γονική επιθετικότητα είναι μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα μορφή και παίρνει τον ρόλο της πληροφορίας. Προκαλεί συμπεριφορές που είναι μαθημένες, όπως η υπέρβαρη γυναίκα κάνει και τα παιδιά της υπέρβαρα.
Όταν ο γονιός υποτιμά και επιβραβεύει συνεχώς το παιδί του, γιατί απλά είναι δικό του παιδί, τότε δεν το βοηθά, όπως και όταν δεν του δίνει συγχαρητήρια στις επιτυχίες του. Παραδείγματα, μια μάνα που το παιδί της έφερε μεγάλο βαθμό, του είπε μπορούσε και καλύτερα, παρόλο που ο βαθμός ήταν άριστος! Μια μάνα επίσης κοιμάται με τον 12χρόνο γιο της για να ηρεμήσει τους φόβους του.

Το παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε μια υγιή οικογένεια, δίχως ψέματα και και κυρίως

γονική επιθετικότητα

, ενώ όλα τα μέλη να είναι ισάξια, να μην χωρίζονται σε στρατόπεδα, μητέρα γιος και πατέρας κόρη, διότι οι μετέπειτα σχέσεις των παιδιών αυτών, θα είναι προβληματικές.

Share.

Leave A Reply