Επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα

0

Επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας θεωρείται ως ο πιο σημαντικός αδένας του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς διαχειρίζεται τις λειτουργίες του οργανισμού. Μπορεί να παρουσιάζει υπολειτουργία ή υπερλειτουργία, με τον ασθενή να παρουσιάζει πολλά συμπτώματα, όπως αϋπνία, απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους, κόπωση, εξάψεις κ.α. Ο γιατρός είναι αυτός που θα κατευθύνει τον ασθενή, ώστε να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ο όζος του θυρεοειδή αδένα είναι ένα μόρφωμα πολλαπλών διαστάσεων. Η πιο συχνή περίπτωση είναι να υπάρχουν παραπάνω του ενός όζος. Οι όζοι δημιουργούνται στον θυρεοειδή αδένα με κίστη, καλοήθη ή κακοήθη όγκο.

Η βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του αδένα και προκαλεί ενόχληση στον ασθενή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συνυπάρχει με παθήσεις του θυρεοειδούς. Αποτελούσε μια συχνή πάθηση σε περιοχές της χώρας μας όπου έλειπε το ιώδιο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου και έχει συνήθως καλή πρόβλεψη. Το μυελοειδές καρκίνωμα που προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα θεωρείται σπάνιος, ενώ καρκινώματα που προέρχονται από τα θυλακιώδη κύτταρα, πολλές φόρες ανευρίσκεται τυχαία έπειτα από κλινική εξέταση.

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή και εν συνεχεία λαμβάνουν ορμονοθεραπεία. Πολλοί λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο, ενώ σπάνια συστήνεται ακτινοβολία ή χημιοθεραπεία.

Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να ζητήσει αξιολόγηση χειρουργού, όταν διαπιστωθεί μεγάλη βρογχοκήλη. Βρογχοκήλη με πολλούς όζους, Τοξική βρογχοκήλη και τοξικός όζος.

Η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς πραγματοποιείται από έμπειρο χειρούργο, καθώς ο αδένας βρίσκεται σε άκρως ευαίσθητη περιοχή. Το χειρουργείο ολοκληρώνεται, με πλαστική του δέρματος και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επομένη.

Share.

Leave A Reply