Ανδραβίδα – Κυλλήνη – Ένας λαμπρός δήμος

0

Ανδραβίδα – Κυλλήνη – Ένας λαμπρός δήμος
Η Ανδραβίδα και η Κυλλήνη αποτελούν δυο αγροτικές κωμοπόλεις του νομού Ηλείας και υπάγονται στον δήμο Ανδραβίδα – Κυλλήνη. Η Ανδραβίδα βρίσκεται 64 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την απογράφη που πραγματοποιήθηκε το 2011, στην κωμόπολη αυτή κατοικούν 3.981 άτομα.

Κατά τον Μεσαίωνα η Ανδραβίδα υπήρξε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Μορέως, καθώς επίσης αποτέλεσε και την έδρα των φράγκων πριγκίπων Βιλλεαρδουίνων. Από την λαμπρή αυτή ιστορία της, το μόνο που έχει απομείνει για να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν είναι ένα τμήμα από το Ναό της Αγίας Σοφίας το οποίο κτίστηκε το 1230.

Η Αγία Σοφία Ανδραβίδας αποτελεί έναν άκρως σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ακριβώς στην καρδιά της πόλης, δίπλα από την πλατεία και τα τοπικά καταστήματα. Έντονο το ύφος της εκκλησίας καθώς φωτίζεται από το λαμπρό φως του φεγγαριού, τις νυχτερινές ώρες. Ένα μέρος γεμάτο ησυχία που σε κάνει να ονειροπολείς ένα σπουδαίο παρελθόν.

Ο Ναός ιδρύθηκε από το τάγμα των Δομηνικανών μοναχών, ενώ ήταν μια εκκλησία μεγάλων διαστάσεων. Σύμφωνα με τοπικούς μύθους, ο Ναός της Αγίας Σοφίας «άγγιζε» τα τρία οικοδομικά τετράγωνα. Δυο πολύ ωραία γλυπτά του Ναού τα οποία εκτίθενται στο κάστρο Χλεμούτσι και εντοπίστηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το Ιερό, είναι η ταφική πλάκα της πριγκίπισσας Άννας, συζύγου του Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, καθώς επίσης και ένα κιονόκρανο διακοσμημένο με τον θυρεό του ηγεμόνα του Πριγκιπάτου Florent de Hainaut και της συζύγου του Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνης.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα

Αγία Σοφία Ανδραβίδας

Ανδραβίδα – Κυλλήνη – Τα αξιοθέατα του δήμου

Εκτός από την Αγία Σοφία, η οποία βρίσκεται στην κωμόπολη Ανδραβίδα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει σπουδαία μέρη με απίστευτη ομορφιά.

• Το κάστρο Χλεμούτσι

κάστρο Χλεμούτσι

Το κάστρο Χλεμούτσι κτίστηκε από τους Φράγκους και σε αυτό βρισκόταν το γνωστό νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων. Το κάστρο κτίστηκε από τον Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο, με εισοδήματα των μοναστηριών του Μορέως.
Η θέση στην οποία κτίστηκε είναι στρατηγική, καθώς βρίσκεται πάνω σε ύψωμα, προστατεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το λιμάνι της Γλαρέντζας, αλλά και την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου, την Ανδραβίδα.

Μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου, ξεκινά μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδος, στην οποία ξεκινά και η παρακμή της περιοχής. Το κάστρο αυτό χρησίμευε επίσης και ως φυλακή των πριγκίπων και των ευγενών.
Το κάστρο Χλεμούτσι υπέστη καταστροφή με τον βομβαρδισμό του Ιμπραήμ το 1825.

• Τα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης

ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης

Στην περιοχή με τα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης υπάρχει υδροθεραπευτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Τα λουτρά αυτά βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά μιας πανέμορφης παραλίας.

• Το μοναστήρι της Βλαχέρνας

Το μοναστήρι της Βλαχέρνας

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κυλλήνη, βρίσκεται το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με την Βυζαντινή εκκλησία.

• Η Κυλλήνη

Η Κυλλήνη

Η Κυλλήνη αποτέλεσε πόλη της Αρχαίας Ηλείας και κτίστηκε από τους Αρκάδες αποίκους, οι οποίοι κατέφθασαν στην περιοχή από το όρος της Αρκαδίας, Κυλλήνη. Επί φραγκοκρατίας πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης κτίστηκε η Γλαρέντζα, ή διαφορετικά Κυλλήνη. Στην κωμόπολη αυτή βρίσκεται το γνωστό λιμάνι της Κυλλήνης.

Ανδραβίδα – Κυλλήνη – Οι παραλίες του δήμου

Η περιοχή αυτή φημίζεται για τις πεντακάθαρες παραλίες της, με την χρυσαφένιο άμμο, ενώ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται κατά μήκος. Οι παραλίες στο κάστρο, την Κυλλήνη και το Κουνουπέλι είναι οι πιο γνωστές.

Παραλία κάστρου Κυλλήνης 1

Παραλία κάστρου Κυλλήνης 2

Παραλία κάστρου Κυλλήνης 3

Share.

Leave A Reply