Αυξήθηκαν οι ψυχικά ασθενείς λόγω οικονομικής κρίσης

0

Αυξήθηκαν οι ψυχικά ασθενείς λόγω οικονομικής κρίσης

Στοιχεία σοκ βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας ,με την Ελλάδα να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στης χώρες που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των ψυχικά ασθενών λόγω οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση έγινε ο εφιάλτης των μικρομεσαίων και των ήδη φτωχών οικογενειών. Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, δίχως πλέον να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ άλλοι έμειναν άστεγοι. Μια αθέατη πλευρά της κρίσης, που όμως είναι πραγματική και μπορεί εύκολα ο οποιοδήποτε να την συναντήσει. Η κατάρρευση των καθιερωμένων πραγμάτων, η κατάρρευση της συνήθειας, μα κυρίως η κατάρρευση της ελπίδας και των ονείρων ,έχουν ως συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων των ψυχικά ασθενών.

Τα ψυχιατρεία της χώρας άλλωστε μπορούν να πιστοποιήσουν το γεγονός αυτό. Πιο πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα εν λόγω καταστήματα απ’ ότι στο παρελθόν. Άτομα που το προφίλ τους μπορεί να προκαλέσει σοκ. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», μόνο στο Δαφνή εισέρχονται κάθε μήνα 200 άτομα. Η πληρότητα έχει φτάσει στα ύψη και οι ασθενείς κοιμούνται στα ράντζα… στους διαδρόμους…

Από το 2010 το ποσοστό των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα αυτά χωρίς την θέληση τους, είναι τρομακτικό.
Οι ασθενείς έρχονται στα κέντρα αυτά χωρίς την θέληση τους έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας και εισαγγελικής παραγγελίας. Οι γιατροί κάνουν λόγο για αύξηση του ποσοστού λόγω οικονομικής κρίσης.

Οι ψυχικά ασθενείς

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας περνούν την πόρτα των ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Τα άτομα που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους καθώς έχασαν τις δουλειές τους. Άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους και έχουν μείνει άστεγοι. Χρεωκοπημένοι επιχειρηματίες που είδαν τον κόπο μιας ζωής να εξαφανίζεται… Σε πολλά άτομα τα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίστηκαν κυρίως σε άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών .

Οι εκατοντάδες άστεγοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των παθόντων. Συνήθως μένουν για λίγο στο νοσοκομείο και μετά γυρίζουν στον δρόμο χωρίς καμία ιατρική φροντίδα, χωρίς καμία φαρμακευτική περίθαλψη. Άλλωστε μην ξεχνάμε τον άστεγο που έπασχε από κατάθλιψη και τελικά αυτοκτόνησε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μια μέρα πριν είχε επισκεφτεί γνωστή ψυχιατρική κλινική αλλά οι γιατροί δεν έκριναν αναγκαία τη νοσηλεία του. Συνήθως η πληρότητα είναι αυτή που αναγκάζει τους γιατρούς να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο.

Εγκαταλελειμμένοι ψυχικά ασθενείς

Αύξηση τα τελευταία χρόνια σημειώνεται και στους εγκαταλελειμμένους ψυχικά νοσούντες. Εγκαταλελειμμένοι ψυχικά ασθενείς λόγω οικονομικών προβλημάτων ή λόγω θανάτου των ανθρώπων που τους πρόσφεραν βοήθεια. Δυστυχώς σύμφωνα με τον κ. Μεγαλοοικονόμου, δεν υπάρχουν οι δομές ώστε να υποστηριχτούν τα άτομα αυτά.

Share.

Leave A Reply